Ergonómiai elemzést végeztünk egy nyalókagyárban

2021-09-27

Legutóbbi projektünkben egy nyalóka manufaktúra munkakörülményeinek javítását tűztük ki célul. A kicsi, családias vállalkozás számára fontos a gyártósoron dolgozó csapat jólléte és megfelelő munkahelyi környezete. Mivel néhányuk azzal kereste meg a vezetést, hogy láb- és hátproblémái vannak, a tulajdonos a segítségünket kérte a javítási ötletek kidolgozásásában és a problémák okainak feltérképezésében. Az egy órás ciklus több ismétlődő feladatból, néhány emelési és hordozási lépésből áll.

A ViveLab Ergo ergonómiai hatásbecslést végzett a nyalókák készítésének folyamatán. Megvizsgáltuk a gyártási területet, és megfigyeléseinket végeztünk több ergonómiai szempont figyelembevételével. A gyártásban minden folyamat alacsony kockázatú értékelést kapott, így esetükben csak "kisebb változtatásokra van szükség".

Megállapítottuk, hogy a cukor előkészítés folyamatában az állomások és eszközök elrendezése, a cukor mozgatása és szállítása, valamint a környezeti feltételek fejleszthetőek. A cukor előkészítési szakaszában mély hajolások és vállmagasság feletti feladatok fordulnak elő, míg a cukor mozgatása jelenleg kézi erővel történik. A gyártósoron a szükséges munkamagasságok széles tartományban változnak. Illetve a csomagoláskor feladat-specifikus helyet kell kialakítani.

A szenzoros mérések a hatásbecslést követően azonosították azokat a pontokat, ahol szükséges változtatni. Két dolgozót, egy hölgyet és egy urat öltöztettünk fel a mozgásrögzítő szenzor készletbe. Az ő részvételükkel rögzítettük a gyártási feladatokhoz tartozó mozgásokat. A cukor előkészítésének három lépését, a gyártósor hat állomásának mozdulatait és a csomagolási folyamatot.

A projektben a gyártási folyamatot három szakaszra osztottuk az alábbiak szerint:

A cukor előkészítésének fázisában javasoltuk egy speciális kocsi használatát a cukor mozgatásának és szállításának megkönnyítése érdekében, amely egyben a nyújtógépbe történő berakást is segíti. Ezzel az előrehajolás és a vállmagasság fölötti tevékenység is elkerülhetővé válik, kisebb terhelést okozva a gerincnek, a karoknak és a vállaknak.

A gyártósoron hat munkaállomás munkáját rögzítettük és értékeltük. A megfelelő munkamagasság elérése érdekében nyeregszékek használatát javasoltuk, hogy a munkamagasság pozíciója személyenként beállítható legyen és a tisztán álló munka okozta terhelést is csökkenteni lehessen. Ezzel a megoldással a hát- és nyakproblémák kialakulásának valószínűsége is csökken.

Az utolsó fázisban a nyalókákat kínálókba helyezik, amelyeket nagyobb karton dobozokba gyűjtenek. Azt javasoltuk, hogy komplett csomagoló munkaállomásokat alakítsunk ki, úgy, hogy a ládák, a kínáló és a használt eszközök számára is dedikált pozíciót biztosítsunk, hogy elkerüljük a hajlítást és a csavarodást, és még a szükséges koncentráció mértékét is csökkentsük.

kapcsolódó tartalmak

No items found.