Analízisek

További szoftveres analíziseink

A ViveLab Ergo rendszer jelenleg 7, nemzetközileg ismert és elismert analízismódszert tartalmaz: RULA, OWAS, NASA-OBI módszerek, az ISO 11226, EN 1005-4 szabványok, Spagetti diagram és Elérhetőségi Teszt. A különböző analízisekkel megvizsgálhatjuk a munkavállaló mozdulatait, testtartásának objektív szögértékeit, mozdulatainak gyakoriságát, időtartamát. A módszerek értékelik a testhelyzeteket és ellenőrzik, hogy az egyes mozdulatok túllépik-e a megengedett szögértékeket, meghaladja-e az elfogadható határértéket.

Az analízis eredménye minden esetben egy, a szoftver által generált részletes riport. Ezek alapján szűrik ki szakembereink azokat a pozíciókat, amelyeket a munkahely minőségének javítása érdekében el kell kerülni. Az így újonnan létrehozott munkautasításokkal és kényelmes testtartásokkal egy jobb, biztonságosabb és hatékonyabb munkahelyet hoznak létre.

RULA (Rapid Upper Limb Assessment)

A RULA szó szerint a felső végtagok gyors értékelését jelenti, tehát a testtartás, a törzs, valamint a felső végtagok szűrőeszköze. Mechanikai és orvosi törvényeken alapuló értékelés. Kiterjesztett módszerünk figyelmet fektet azonban az alsó törzs hajlására és csavarására is, valamint az aszimmetrikus láb igénybevételre. Az egy lábon állás a felső test kóros elváltozását okozza. A RULA-értékelés rendkívül effektív, gyors időbeli lecsengéssel biztosít teljes mértékben objektív eredményeket.
Pontozása olyan cselekvési listát hoz létre, amely jelzi a fizikai sérülés kockázatának csökkentéséhez szükséges beavatkozás szintjét. Ezen skálán hét szintet különbözet meg a módszertan, amelyet négy fő kategóriába tagolt:
 • változtatás nem szükséges,
 • a baleset/sérülés bekövetkezése hamarosan várható, így javasolt a változtatás
 • a baleset/sérülés bekövetkezése hamarosan várható, így szükséges a változtatás
 • a baleset/sérülés bekövetkezése biztosan várható, így azonnali változtatás szükséges
A RULA-t a szélesebb körű ergonómiai vizsgálat részeként, integrálva a további analízisek riportjaiba használjuk, így a többi analízissel az esetlegesen fel nem tárt területekre is megoldást tudunk nyújtani.

OWAS (Ovako Working Postures Analysis System)

Az OWAS elsősorban a munkahelyzetek közben előfordulóleggyakoribb, legalapvetőbb eseteket vizsgálja meg a teljes emberi testetfókuszba helyezve:
 • változtatás nem szükséges,
 • a baleset/sérülés bekövetkezése hamarosan várható, így javasolt a változtatás
 • a baleset/sérülés bekövetkezése hamarosan várható, így szükséges a változtatás
 • a baleset/sérülés bekövetkezése biztosan várható, így azonnali változtatás szükséges
A teljes testtartás kiértékelését a fentebb említett vizsgálati paraméterek kombinációjával, egy négyjegyű kóddal írja le. A 252 testtartás-kombináció négy kategóriába sorolható, amelyek az ergonómiai változások szükségességét jelzik. A megfigyelések "pillanatképként" készültek és a mintavétel általában állandó időintervallumokkal történik.

A ViveLab Ergo szoftver pillanatok alatt veti össze a mozgásfájlt a szabályban leírt értékekkel, így adva gyors jelentést és alapot szakembereink analíziseihez.  

NASA -OBI (NASA Occupational Biomechanics Index)

A NASA-OBI módszer a csontvázat és az izomrendszert érintő statikus fizikai erőkből származó mennyiségeket, nyomatékot és nyomást vizsgálja. Fő feladata és célja az egészséget károsító terhelések feltárása és azok súlyosságának ábrázolása. Lehetőség van a karok, a gerinc, illetve a lábak alátámasztásának beállítására, így pontosítva a különféle helyzeteket, mint például a tisztán állás; széken ülés; kartámlán, vagy anélkül felvett kartartásokat. Ezen támasztások szemmel látható változást jelentenek a vizsgált testrész leterheltségében. Figyelembe veszi az adott szögértékhez tartozó valós fizikai dimenziókat, majd az alátámasztások és a teher súlyával arányosan számolja ki értékeit.
A vizsgált munkafolyamat minden pillanatát 1-től 4-ig terjedő skálán kerül meghatározásra.

1 pont, ha nincs szükség változásra és 4-es pontszámot jelez, ha azonnali változtatásra van szükség.

A ViveLab Ergo szoftverbe integrált módszertannál milliszekundom pontossággal a mozgásfájl minden pillanatát meg tudjuk tekinteni, valamint a kézzel beállított testtartások (keyframing) esetén is pontos adatot biztosít.

A számszerűsíthető értékek a következők lehetnek (saját dimenziójukkal értelmezhető):
 • Nyomaték
 • X; Y; Z koordináta tengelyek egységvektorával megegyező állású erőkomponensek
 • Redukált erő  
A fizikai értékeken kívül az alábbi (%-ban meghatározott skálával értelmezhető, ahol a 100% a legkritikusabb):
 • Testtartás
 • Diszkomfort
 • Ellenállás

ISO 11226:2000

A „statikus munkapozíciók kiértékelése” -nek nemzetközi szabványa ergonómiai ajánlásokat fogalmaz meg a különböző munkafeladatokhoz. Ez a szabvány tájékoztatást nyújt azoknak, akik részt vesznek a munka, a munkahelyek és a termékek tervezésében, avagy újra tervezésében, alapot ad az ergonómiában jártas szakemberek számára.

Meghatározza a statikus munkahelyzetekre vonatkozó ajánlott határértékeket anélkül, hogy minimális külső erőkifejtés lenne figyelembe véve, valamit a testszögeket és az időbeli szempontokat.

Célja, hogy útmutatást adjon a különféle értékelésekhez, valamint lehetőséget biztosítson a dolgozói állomány egészségi kockázatainak feltárásához. Az értékelés elsősorban a felnőtt dolgozók rétegét vizsgálja. Az ajánlások majdnem minden egészséges felnőtt számára megfelelő védelmet nyújtanak, így ezek figyelembevétele és betartása nem csak a dolgozók, de a Munkáltatók érdekeit is szolgálja.

A vázizom-csontrendszeri terhelésre, a diszkomfortra /fájdalomra és a statikus munkahelyzethez kapcsolódó tartósságra / fáradtságra vonatkozó kísérleti vizsgálatok alapján, hosszú évek alatt egyértelmű következtetést nyújt az egészségügyi kockázatokra és a védelemre vonatkozó ajánlásokra.

Spagetti diagram

A szenzoros felmérést követően nem csak ergonómiai analízisek automatikus generálására van lehetőségünk. Ezen túlmutatóan az integrált „Spagetti diagram” funkcióval logisztikai hibák feltárását is elvégezzük.  

A diagram, mint egy hőtérkép ad képet a dolgozók pozíciójáról. Két fontos tartalma van ezen értékeknek:
 • A mozgási és szállítási útvonalak lerövidítése
  - Üzemi méreteknél rengeteg időt és erőforrást lehet megspórolni a megfelelő elrendezéssel. Ehhez nyújt segítséget a diagram. A sűrűn járta területeket lehetőség szerint egymáshoz közelebb csoportosítva lendítjük fel a gyár életét.
 • A mozgási utak optimális meghosszabbítása
  - Előfordul, hogy a diagram segítségével a dolgozók mozgását kell megnövelnünk. Legfőképpen irodai szférákban fordulhat elő, hogy az egyhelyben történő ülő munka hatására alakulnak ki a hibás testtartások, ilyenkor a mozgás jótékony hatása miatt szándékosan távoli elrendezést kell létrehozni az irodai berendezések között.
A méréshez szükséges időt manuálisan vagy automatikusan lehet megadni az idővonal alapján. A kijelzőn használt gömbök sűrűsége beállítható az elemző panelen, így szabályozva a Megrendelők által kért felbontást.

 Elérhetőségi teszt

Az elérhetőségi szint vizsgálata számos következtetést segít levonni a munkakörnyezetről és a dolgozói tevékenység megfelelőségéről, amely tovább bővíti munkatársaink értékelési lehetőségeit. Segít az áttervezési javaslatok létrehozásában, mikroergonómiai folyamatok lekövetésében és azok csoportosításában. A ViveLab Ergo szoftverben lehetőségünk nyílik a jobb, a bal, illetve mindkét kar együttes vizsgálatára. Az objektumok és eszközök helyét a megjelenített hozzáférési tartomány alapján 3 fő kategória szerint értékelik munkatársaink:
 • kategória: azonnal elérhető terület, amely csak kar- és kézmozdulatot igényel,
 • kategória: felső testbevetődést igénylő tartományok
 • kategória: teljes testbevetődést igénylő tartományok  
Az analízist kibővítve ezen tesztel a konceptív tervezés egy új szintjét tudjuk elérni már a tervezési fázisban!