Ergonómiai tanácsok 2022-re

2022-01-06

A ViveLab Ergo 2017-ben lépett piacra, azóta cégünk a szoftverértékesítés mellett tanácsadási szolgáltatásokat is nyújt. Az elmúlt öt évben több mint hatvan, különböző méretű és profilú céggel volt lehetőségünk együtt dolgozni. Cégünk ebben az időszakban 364 screening projektet, 165 szenzoros mérést és 10 koncepcionális ellenőrzést tudott elvégezni, annak ellenére, hogy a járványhelyzet súlyos visszaesést jelentett a megrendelések számában. Ezekből a projektekből szerzett tapasztalataink alapján van néhány ergonómiai tanácsunk 2022-re.

A screening módszerünk ergonómiai szempontok és dolgozói interjúk alapján rangsort ad a munkaállomásokról. A munkaállomások rangsorolása a kockázati szint felmérése alapján történik, amely a "megfelelő" vagy a "változtatni szükséges" vagy "azonnal változtatni kell" csoportokba sorolja őket. Gyakorlatunkban a munkaállomások mindössze 16%-a volt megfelelő, 69%-a tartozik a változtatandó kategóriába, 18%-ot pedig azonnal szükséges módosítani. Elmondhatjuk, hogy az esetek 69%-ban bizonyos módosításokkal jobb feltételek állnak rendelkezésre, ezért éljen a fejlesztés lehetőségével! 18%-ban komoly problémákkal találkoztunk, ebben megláttuk a lehetőséget, hogy alaposan átgondoljuk és így kezdjük meghatározni a feltételeket.

A szenzoros mérések részletes és pontos adatokat szolgáltattak a folytatáshoz. A RULA, az ISO 11226 és az EN 1005-4 eredményeit használtuk a negatív hatások kiemelésére és a problémák definiálására. Most az összes elemzés eredményét összefoglalva, ezek hitelesítik a screening során kapott értékeléseket és segítenek azok részletesebb vizsgálatában. A RULA segítségével adatokat nyerünk a káros testhelyzetek arányáról egy adott mozgássorozat során. Az általunk, a projektjeink során elemzett összes mozdulat vizsgálata alapján a testhelyzeteknek mindössze 2%-a "elfogadható", 50%-uk esetében "változtatásra lehet szükség", 32%-uknál "hamarosan változtatni kell", 16%-uk pedig "azonnali változtatás szükséges" kategóriába tartozik. Fontos megérteni a dolgozók munkaállomásokhoz való viszonyát, ami a munkavégzés közben felvett testhelyzetek sorozatát eredményezi. A legjobb illeszkedés érdekében fontolja meg a munkaállomás-dolgozó kapcsolatát, és ne feledje, hogy állíthatósági lehetőségek sok problémát kiküszöbölhetnek!

A munkavállaló mozgásának mérése az Xsens motion capture technológiával

A szabványok által mélyebben vizsgálhattuk a munkafolyamatok és a felmerülő problémák közötti kapcsolatot. A statikus testhelyzetek főként az aszimmetrikus törzs- és nyaktartásban, a karok és vállak felemelt helyzetében, a könyök és a csukló pozíciója kapcsán jelentkeztek. A repetitív munkavégzés pedig a törzs és a nyak dőlésénél és aszimmetriájánál, az összes kar-, könyök-, csukló- és vállmozgásnál, valamint a térdeknél jelent komoly terhelést. A tervezés során próbálja meg elkerülni az aszimmetriát, és ügyeljen a karok és kezek feladataira, ha pedig korrekciót kell végrehajtania, először ezekre a területekre gondoljon!

Ne feledje, hogy rengeteg lehetőség van a fejlődésre és a fejlesztésre! Ha esetleg elkezdi áttekinteni a munkaállomásokat, vagy részletekbe menő problémákat szeretne megoldani, megtalálja a módját a munkakörülmények javításának! Legyen a fejlesztés az újévi fogadalma!

kapcsolódó tartalmak